سنگ تراورتن یکی از عناصر مهم و اساسی در طراحی کف و دیوارهای یک ساختمان به شمار می‌رود و سهم قابل توجه‌ای در علم طراحی رنگ‌ها و دیزاین داخلی ساختمان دارد. با توجه به کاربرد سنگ تراورتن در انواع سازه‌ها و طیف رنگ بندی متنوع و فراوان این سنگ‌ها، به عنوان نمای ساختمان، دیوارهای داخلی، کف پوش درون ساختمان، قرنیز و همچنین دیوارها و سطح محوطه‌ی ویلاها و اطراف استخر و فضاهای سبز استفاده می‌شود. حال اینکه این سنگ‌ها از چه متریالی ساخته شده‌اند و چه مزایایی دارند را در ادامه مورد بررسی قرار خواهیم داد.

این سنگ‌ها نوعی سنگ آهک متخلخل هستند که از دسته‌ی سنگ‌های تزئینی محسوب می‌شوند. سنگ تراورتن به جا مانده از رسوب اب‌های معدنی غارها یا چشمه‌های آب گرم یا از رسوب کف دریاها و رودخانه‌ها به وجود می‌آیند که به صورت پهنه‌های نسبتا وسیع دیده می‌شوند. این سنگ در برابر رایط آب و هوایی گوناگون مقاوم است. تراورتن را می‌توان در طبیعت به رنگ‌های سفید، کرم، شکلاتی، قرمز، گردویی، زرد، لیمویی و سیلور یافت.

بهتر است بدانید که برای سنگ‌های تراورتن هیچ محدوده‌ی فضایی تعریف نشده و شما می‌توانید این سنگ را در فضای داخلی و خارجی ساختمان استفاده کنید. سمگ‌های تراورتن پس از استخراج از معادن، به بلوک‌های تراورتن شکسته شده و در نهایت برای برش دادن به کارخانه‌های سنگ بری منتقل می‌شوند. پس از برش این سنگ به صورت اسلب، کاشی، موزائیک و … در دسترس افراد جهت استفاده‌های گوناگون قرار می‌گیرد.

کاربرد سنگ تراورتن

به دلیل تقاضای زیاد این محصل در کشورمان، سرانه‌ی تولید آن در سال‌های اخیر افزایش یافته و به عنوان سنگی ارزان قیمت شناخته می‌شود. استفاده از این سنگ به طور چشمگیری مورد توجه قرار نمی‌گرفت تا با ورود رزین به بازار و جایگزین شدن رزین به جای استفاده از بتونه و سیمان برای پر کردن تخلخل‌های سطحی، استفاده از سنگ تراورتن بیشتر مورد استقبال قرار گرفت. علاوه بر این زیبایی بی حد این سنگ‌ها سبب شد تا فروش آن در بازار افزایش یابد.

سنگ‌های تراورتنی که معمولا ضخامتی حدود ۱ اینچ دارند، برای فضاهای بیرونی مورد استفاده قرار می‌گیرند. این اندازه می‌تواند تا ۲ اینچ نیز تغییر کند. از نوع ضخیم آن برای محیط‌هایی که دارای آب و هوای سرد می‌باشد، مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ضخامت به این دلیل است که از آسیب دیدن سنگ در چرخه‌ی انجماد و ذوب شدن جلوگیری کند.

این همه ضخامت برای دیوارهای استخر بسیار مناسب می‌باشد. علاوه بر این بافت خاص و لیز نبودن آن نیز به دلیل حفره‌های ریز در آن است. یکی دیگر از کاربردهای سنگ تراورتن در بخش‌های داخلی ساختمان از جمله راه پله‌ها می‌باشد. دلیل به کارگیری این سنگ در این موقعیت، هم ساب پذیری زیاد آن است.

مزایا و معایب استفاده از سنگ تراورتن

مزایا

  • سنگ رویی تراورتن همواره خنک می‌ماند پس می‌تواند انتخاب مناسبی برای استخر و حیاط‌ها در هوای گرم باشد.
  • هم ساب پذیری بالای سنگ تراورتن
  • مقرون به صرفه بودن رنگ‌های رایج آن
  • بافت پر منفذ آن مانع خوبی برای لیز خوردن است.
  • امکان کار کردن سنگ بدن استفاده از ملات و به صورت خشک
  • نمایی دیدنی به دلیل بافت لوکس آن
  • عدم رنگ رفتگی سطح سنگ تراورتن

معایب

  • عدم یکنواختی در طرح و رنگ آن و همچنین مقاومت پایین آن در برابر سرما. در صورت خیس بودن سنگ تراورتن و رسیدن دمای محیط به دمای انجماد، این سنگ فورا خورد شده و به همین دلیل در زمان نگهداری طولانی مدت کوپ‌های تراورتن در هوای سرد حتما باید آن را بپوشانید.
  • این سنگ‌ها مقدار زیادی از آب را جذب می‌کنند. البته این مورد می‌تواند مزیتی هم داشته باشد و آن هم دیر تر کثیف شدن آن است.
  • در برابر باران‌های اسیدی از مقاومت کمی برخوردارند.
  • در زمان استفاده در کفپوش‌ها، هزینه‌ی اولیه‌ی بالاتری نسبت به سایر سنگ‌ها دارند.

دیدگاهی وجود ندارد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *